Ce aduce nou Magento 2 și ce înseamnă pentru site-ul tău?

Pe 17 noiembrie 2015, Magento a lansat noua versiune a platformei de e-commerce, Magento 2. Programatorii Baldwin sunt de părere că aceasta va întari poziția companiei în topul dezvoltatorilor de platforme de comerț online. Colegii noștri din Belgia, Pieter și Jeroen vă explică de ce.

De ce o nouă versiune de Magento?

Pieter, Magento developer: Magento a lansat prima versiune a platformei acum 8 ani, în 2008. Pentru domeniul IT, este o perioadă foarte lungă. Pe alocuri, tehnologia Magento 1 a ajuns să fie depășită. Noua versiune readuce Magento în poziție de conducere.

Ce este nou în Magento 2?

Jeroen, front-end developer: Cele mai mari schimbări au avut loc în interiorul arhitecturii, a motorului, dacă vreți. Teoretic, platforma va merge mai rapid și mai eficient.

Pieter: Munca de dezvoltare se va schimba considerabil. Magento 2 este construit mult mai modular.

Integrarea modulelor va fi mult simplificată și va oferi noi funcționalități, spre deosebire de Magento 1, unde modulele uneori intrau în conflict cu altele.

Nu va mai fi cazul, din moment ce Magento va aplica mult mai strict un procedeu de testare a calității. Aceste schimbări vor face magazinele de comerț online construite în Magento mult mai stabile.

Pentru prima oară, Magento definește standardele pentru modulele construite de terți. Dezvoltatorii care produc module pentru Magento 2 vor avea posibilitatea de a le vinde direct din platformă. Totuși, înaintea comercializării, Magento va verifica în ce masură sunt în concordanță cu noile standarde. În acest fel, putem fi 100% încrezători în modulele pe care le achiziționăm. Adesea, în Magento 1, modulele trebuiau să treacă printr-un proces intern de testare, înainte să poată fi integrate.

Magento 2 suportă cele mai noi versiuni de php, limbajul de programare în care cea mai mare parte din Magento este scris.

Așadar, magazinele Magento 2 vor fi mai rapide?

Jeroen: Cu siguranță! Și nu doar pentru că suportă versiuni mai noi de php. Optimizările vor scădea timpii de încărcare a paginilor, ex: compresia codului javascript și al imaginilor, utilizarea în parametrii maximi ai cache-ului din browser și full page caching la nivel de server.

Vor urma și alte îmbunătățiri ale experienței de utilizare?

Jeroen: În mod cert! Ideea principală din spatele Magento 2 este să ofere utilizatorului experiența ideală pentru cumpărăturile online, oriunde, oricând. În termeni de marketing, este așa numitul omnichannel – o experiență optimizată pe toate dispozitivele, cu API îmbunătățit, care le permite consumatorilor să-și finalizeze tranzacțiile mai repede și mai ușor.

Pagina de check-out a fost regândită, de asemenea. Guest check-out este acum standard, iar la finalul procesului de achiziție, clienții pot opta pentru crearea unui cont cu un singur click. Clienții pot finaliza tranzacția în doar 2 pași:

Procesul de checkout în Magento 2

Vor fi schimbări și pentru administratorii magazinelor?

Jeroen: În Magento 2, magazinul va fi mult mai user-friendly. Interfața va fi responsive, așadar va putea fi accesată și de pe tabletă sau telefon. Interfața arată mult mai bine și are încorporate uneltele pentru monitorizare și configurare prin intermediul cărora produsele configurabile sunt doar la 4 pași distanță:

Configurații produs în Magento 2

Funcții SEO îmbunătățite vor fi disponibile, precum “rich snippets” care vor afișa automat disponibilitatea stocului în rezultatele Google. De asemenea, alte funcționalități utile vor completa automat meta-descrierea, pe baza informațiilor produsului.

Pot face upgrade magazinului meu la Magento 2?

Pieter: Este posibil, însă destul de complex.

Actualizarea la Magento 2 este foarte similară reconstruirii magazinului existent.

Baza de date a produselor, informațiile despre clienți și despre comenzi, conținutul și configurările, trebuie migrate în totalitate.

Tema trebuie de asemenea refacută, la fel ca și customizările, precum traducerile, care trebuie luate de la zero. Modulele pentru funcționalitățile extra nu pot fi preluate de la magazinul vechi, așadar trebuie cumpărate din nou.

Este magazinul meu în Magento 1 depășit?

Pieter: Nu, încă. Magento va continua să ofere suport pentru magazinele existente, pentru încă 3 ani. Momentan, Magento 2 nu beneficiază de atât de multe funcționalități și există foarte puține module disponibile pentru integrarea transportului și a procesării de plăți.

Deci Magento 2 nu poate fi folosit momentan?

Pieter: Nu. Primele magazine în Magento 2 au fost deja construite, însă modulele pentru integrarea transportului și a procesării de plăți nu sunt disponibile momentan, Iar unele bug-uri încă mai trebuie rezolvate.

Magento a promis un upgrade, cu noi funcționalități ș optimizări.

Când va începe Baldwin să construiască primele magazine în Magento 2?

Jeroen: Momentan, ne documentăm și testăm posibilitățile noii platforme. De îndată ce vom ajunge la o configurație stabilă, cu toate modulele necesare, vom începe să construim magazinele în Magento 2. După așteptările noastre, asta se va întampla în a doua jumătate a anului 2016.

Suntem nerăbdători! Mulțumim, băieți!

UPDATE septembrie 2016: Echipa de development are în curs de lansare 6 webshop-uri pe platforma Magento 2. 

Află mai multe despre modulul pentru FAN Courier dezvoltat special pentru această platformă.

Crezi că vom face echipă bună pentru proiectul tău? Noi suntem convinși!

Suntem ochi și urechi când vine vorba de nevoile tale, mereu la curent cu toate noile tendințe și cu un pas înaintea competiției. Cu noi, proiectul tău va avansa oricât de mult dorești. Spune-ne ce ți-ai propus și te vom ajuta să-ți pui planul în practică – de la A la Z!

Cere o ofertă