Cum se aplică TVA-ul pe facturi

Ai înregistrat o comandă în magazinul tău online din afara României și nu știi cum se procedează cu TVA-ul pe facturi?

Sunt 3 factori de care ar trebui să ții cont:

  • Vinzi bunuri sau servicii?
  • Clientul este din UE?
  • Ai vândut către o persoană privată sau către o altă companie?

Bunuri

Când vinzi bunuri într-un magazin fizic, datorezi taxe în România. Astfel, când cineva, indiferent de naționalitate, cumpără din magazinul tău, vei plăti TVA către guvernul român. Aceleași reguli se aplică și pentru comenzile online, livrate pe teritoriul țării.

Persoană fizică dintr-un stat membru UE

Dacă vinzi un bun către o persoană fizică (la distanță), plata taxelor depinde de frecvența cu care vinzi în țara respectivă.

  • primești ocazional comenzi dintr-o țară din UE? Atunci vei plăti TVA în România.
  • vânzările către o anumită țară depășesc pragul stabilit prin legislație? Atunci trebuie să te înregistrezi în scopuri de TVA și în țara respectivă și să încasezi TVA la valoarea stabilită acolo.

Aici vei găsi limitele de vânzări pentru fiecare țară din UE, fără a fi nevoie de înregistrarea în scopuri TVA.

Persoană juridică într-un stat membru UE

Dacă vinzi un produs către o altă companie din UE și îl și livrezi în altă țară membră UE, iar clientul are un număr valid de TVA înregistrat în Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI), nu ești nevoit să încasezi TVA-ul. În cazul în care clientul nu este înregistrat în țara în care se face livrarea (alta decât țara în care se facturează), atunci vei factura cu TVA. Poți verifica aici dacă există un număr TVA valid atribuit clientului tău.

Persoană fizică sau juridică din afara UE

Dacă vinzi bunuri unei entități din afară Uniunii Europene, nu trebuie să încasezi TVA-ul. Taxa pe care ai plătit-o pentru bunurile achiziționate inițial pentru această comandă îți va permite să o deduci ulterior. Pentru acest demers, va trebui să te înregistrezi în EORI.

Atenție: vânzarea poate fi scutită de la plata TVA-ului doar dacă există dovada de la vamă pentru acest export. 

Servicii

Persoană fizică din UE

Toate serviciile comercializate online către persoane fizice și juridice trebuie să fie taxate în țara de reședință a clientului (clientul trebuie să fie persoană fizică neimpozabilă).

Acest lucru este dictat de o directivă Europeană, începând cu ianuarie 2015.

De exemplu: Dacă vinzi servicii online, electronice, către clienți din state membre UE, vei încasa TVA la valoarea din țara în care se află clientul tău.

Persoană juridică din UE

În cazul în care vinzi către o persoană juridică impozabilă din punct de vedere TVA, din Uniunea Europeană, nu trebuie să încasezi TVA. Clientul îți va aplica procedura taxării inverse.

În afara Uniunii Europene, către persoane fizice sau juridice

Pentru vânzările realizate de clienți din afara UE, nu trebuie să încasezi TVA. Taxele pe care le-ai plătit pentru bunurile / serviciile pe care le-ai achiziționat inițial pentru a onora o achiziție de la persoane fizice sau juridice din afara UE, vor putea fi deduse ulterior.

Citește acest articol de blog pentru a afla cum poți să obții mai multe din magazinul tău online.

Sursa:
European Union

Crezi că vom face echipă bună pentru proiectul tău? Noi suntem convinși!

Suntem ochi și urechi când vine vorba de nevoile tale, mereu la curent cu toate noile tendințe și cu un pas înaintea competiției. Cu noi, proiectul tău va avansa oricât de mult dorești. Spune-ne ce ți-ai propus și te vom ajuta să-ți pui planul în practică – de la A la Z!

Cere o ofertă